Crònica del Dia del Medi Ambient a Tavernes de la Valldigna.

Crònica del Dia del Medi Ambient a Tavernes de la Valldigna.

Diumenge passat es va celebrar en la localitat aquesta activitat el propòsit de la qual era conscienciar sobre la importància de preservar el patrimoni forestal i de la prevenció dels incendis forestals.
a

Va donar principi en la plaça Major de Tavernes de la Valldigna, punt encertat de la recepció de l'esdeveniment per la visibilitat que va tindre en la població local, amb una acollidora benvinguda i desdejuni per part del Club amfitrió, el Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna.

Més tard, un total de 71 persones de 14 clubs diferents de la Comunitat, van caminar 5 km entre les 9 del matí i les 13 hores, efectuant un recorregut circular per “La muntanya dels Creus”, ascendint la senda del Calvari i descendint pel PR-CV 39. En finalitzar, de nou en la plaça Major de la població, es van donar els corresponents premis per l'activitat.

Durant el recorregut, es van organitzar diverses accions. D'una banda, es van col·locar diverses caixes niu forestals per a aus insectívores, essencials per a elles ja que els brinden un refugi segur per a reproduir-se i criar a les seues cries. D'altra banda, es van plantar diversos exemplars de “Pinus halepensis” i de “Quercus ilex”, espècies autòctones que garanteixen la millor adaptació a les condicions del lloc.

La Vocalia de Medi Ambient va reforçar aquestes accions comentant i interpretant el paisatge, en relació a la situació actual dels boscos de la comunitat, la seua evolució i les mesures preventives en matèria contra incendis, així com la importància del manteniment del mosaic agroforestal de la zona enriquint la biodiversitat del territori.

La presència en l'activitat de participants infantils va servir també per a transmetre'ls la importància de l'educació ambiental i els bons hàbits en matèria de prevenció contra incendis.

Afegir que amb motiu d'aquesta activitat la vocalia realitze una declaració institucional amb motiu de la celebració d'aquest dia.

La ruta va concloure amb una cerimònia de lliurament de trofeus commemoratius per als clubs participants, reconeixent la seua dedicació i esforç i premi als participants més joves i més majors, així com el club amb major nombre de participants. Aquesta cerimònia es va dur a terme en un ambient de companyonia, tancant l'activitat a les 13.30 hores.

Agraïm la bona organització per part del club amfitrió, que van prestar molta cura en els encreuaments i en el control del grup, així com a l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, pel suport i participació en l'activitat, ja que va assistir en representació la Regidora de Medi Ambient, Amparo Bo Chover. En l'acte també van acompanyar a les persones assistents Carlos Ferrís, President de la FEMECV, José Luis Trasobares, vocal de Medi Ambient; Pepa Arbona, Vocal de Clubs i Esportistes de València; Martesa Bello, Coordinadora d'Activitats; i Vicent Felís, president del Club organitzador.
 

Les caixes niu són essencials per a les aus i els brinden un refugi segur per a reproduir-se i criar a les seues cries.

Quan es planten arbres per a repoblar, han de ser sempre autòctons (Quercus ilex a la foto), de millor adaptació a les condicions del lloc.

El paisatge agroforestal exerceix un paper essencial en el manteniment de la biodiversitat, en la regulació del cicle de l'aigua, en la mitigació i l'adaptació a l'efecte del canvi climàtic, en la prevenció dels riscos naturals i en l'aprovisionament d'aliments de proximitat. Així com els aiguamolls són vitals per a la supervivència humana. Són un dels entorns més productius del món, i són bressols de diversitat biològica i fonts d'aigua i productivitat primària de les quals innombrables espècies vegetals i animals depenen per a subsistir.

La marxa de l'activitat va recórrer bancals abandonats per on abans es cultivaven garroferes. Ara el territori ha sigut ocupat per bosc de pi. Tal com es veu a la foto, l'indicador i exemplar de Ceratonia siliqua envoltat de Pinus halepensis, demostra l'avanç de la massa forestal causada per l'abandó de la cultura agrícola lligada a la muntanya.

En la lluita contra els incendis forestals és important la prevenció i les bones pràctiques ambientals. El manteniment net dels tallafocs i dels accessos és de vital importància.

Patrocinadores: